FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 126 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Prawo i motoryzacja
przepisanie ubezpiecznia samochodu problem.... 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "przepisanie ubezpiecznia samochodu problem...."   

SSman89
 Wysłana - 1 sierpień 2010 22:45        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam.
Poniewaz kupiłem samochód od taty a ubezpieczenie konczy sie w sierpniu zastanawiam sie jak to zrobic poniewaz mam 21 lat i ubezpieczenie prawdopodobnie bedzie duzo kosztowac wiec kombinuje tak zeby ojciec mnie dopisał do znizeka teraz juz chyba nie moge bo samochód został kupiony 3 lata temu a dopisac mozna tylko po przez umowe na obojga? Ps samochód jest wciaz na tate. Ile moge płacic sam i ile z ojcem? Doradzcie...

smuk
 Wysłana - 1 sierpień 2010 23:14      [zgłoszenie naruszenia]

Możesz zrobić darowizne 50% auta na ojca, wtedy nie musisz płacić podatku od darowizny bo to bliskie pokrewieństwo, i wtedy tylko ojciec [albo Ty, nie wiem kto jest teraz właścicielem] zostanie dopisany do dowodu rej. jako współwłaściciel, i wtedy możesz szukac ubezpieczalni ktora nie dolicza zwyżki za niski wiek jednego ze współwłascicieli[np. Allianz], a jeśli tata ma dużo zniżek to zostaną one uwzględnione przy obliczaniu składki.
Sam mam tak ubezpieczony samochód [Fiat Punto, mam 19lat, prawo jazdy 8 miesięcy, brak zniżek, samochód zarejestrowany na mnie a szwagier który ma maksymalna ilość zniżek jest współwlascicielem]i za OC policzyli mi w Allianz ok. 350zł

SSman89
 Wysłana - 1 sierpień 2010 23:50      [zgłoszenie naruszenia]

teraz Tata jest włascielem na dowodzie rej.
A mozesz cos wiecej napisac jak zrobic ta darowizne?

smuk
 Wysłana - 2 sierpień 2010 00:00       [zgłoszenie naruszenia]

Poszukaj w internecie wzór umowy na darowiznę samochodu, udaj sie z nia do wydziału komunikacji odp. dla twojego miejsca zamieszkania i do urzędu skarbowego (poszukaj najpierw ile wart jest twoj samochod zeby wiedziec ile wpisać na umowie bo moga sie przyczepić,sa takie katalogi z wartościami) w wydziale komunikacji dopisza drugiego wlasciciela do dowodu rej. I wtedy mozesz udac sie do ubezpieczalni.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

przepisanie ubezpiecznia samochodu problem....

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL