FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 3673 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Problemy z samochodem
rozrusznik matiz 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "rozrusznik matiz"   

massive0
 Wysłana - 13 październik 2008 00:03        | zgłoś naruszenie regulaminu

mam matiza, ktory stal rok
naladowalem akumulator i probowalem go odpalic ale zakrecil tak jakby w zwolnionym tempie 2 razy i nic

czy rozrusznik jest do wymiany?
w ogole jak z dojsciem do rozrusznika w matizie?

Ygor
 Wysłana - 13 październik 2008 08:37      [zgłoszenie naruszenia]

jeżeli zakręcił tylko dwa razy wolno i już nie chciał to chyba raczej akumulator masz słaby - pisałeś że ładowałeś więc pewnie nie jest już w najlepszym stanie - woda jest ?

massive0
 Wysłana - 13 październik 2008 11:05      [zgłoszenie naruszenia]

aku ladowalem, to jest bezobslugowy akumulator wiec zadnej wody dolewanej nie bylo.

Ygor
 Wysłana - 13 październik 2008 11:12      [zgłoszenie naruszenia]

ok to jeszcze potwierdz moje przypuszczenia - po ladowaniu kreciles raz i drugi , krecil slabo a potem juz nie zakrecil tak ? a kontrolki nie przygasaly , swiatelko w podsufitce, radio ?

massive0
 Wysłana - 14 październik 2008 12:46      [zgłoszenie naruszenia]

Ygor akumulator naladowalem i rozrusznik zakrecil 2 razy, nic nie przygasalo itp.

przekladalem tez akumulator sasiada, wiekszy od lady i tez zakrecil tak w zwolnionym tempie 2 razy i nic;/

massive0
 Wysłana - 17 październik 2008 15:58      [zgłoszenie naruszenia]

czy ma ktos jakis pomsysl?

massive0
 Wysłana - 21 październik 2008 12:38      [zgłoszenie naruszenia]

postanowilem odswiezyc temat, mam nadzieje ze znajdzie sie ktos kto bedzie potrafil mi pomoc.

a wiec wracajac do rozrusznika...samochod odpalil jak zostal wziety na hol. ale zadymilo spod maski. okazalo sie, ze nie kreci pasek, bo zablokowalo sie kolko na alternatorze. po przecieciu paska, wzieciu na hol odpalil i bylo w miare ok.

druga sprawa to zblokowane kola. auto stalo rok, kola sie zblokowaly ale po puknieciu mlotkiem i po tym jak sie nim troche przejechalem puscily, ale slychac jakby obcieranie.

w zwiazku z tym:
1. czy od razu kupowac alternator, czy jest jednak szansa, ze po wyjeciu da sie z nim cos zrobic (lozyska)
2. mechanik powiedzial mi, ze po takim dlugim staniu bezwzglednie do wymiany sa klocki tarcze hamulcowe z przodu oraz bebny,szczeki, cylinderki z tylu oraz linka hamulca recznego
3. i trzecie pytanie czy mozliwe jest, ze rozrusznik nie kreci wlasnie przez ten alternator, czy to jest odrebna sprawa

Ygor
 Wysłana - 21 październik 2008 12:51      [zgłoszenie naruszenia]

1. czy od razu kupowac alternator, czy jest jednak szansa, ze po wyjeciu da sie z nim cos zrobic (lozyska)
2. mechanik powiedzial mi, ze po takim dlugim staniu bezwzglednie do wymiany sa klocki tarcze hamulcowe z przodu oraz bebny,szczeki, cylinderki z tylu oraz linka hamulca recznego
3. i trzecie pytanie czy mozliwe jest, ze rozrusznik nie kreci wlasnie przez ten alternator, czy to jest odrebna sprawa

bede troche strzelal na logike wiec jakby co niech ktos mnie poprawi. zapewne tak jak piszesz padły łożyska - kiedyś słyszałem że ktoś w civicu wymieniał ale na ile jest to wykonalne wlasnymi silami i jakie beda koszty - tego nie wiem - mozliwe ze bedzie potrzebna jakas prasa czy cus - tak czy inaczej musisz go wymontowac , wiec mozesz sprobowac udac sie z nim do punktu gdzie je regeneruja i tam ci powiedza co sie oplaca , moze uda ci sie wymienic w rozliczeniu na regenrowany ... wyddaje mi sie ze to mozliwe ze rozrusznik nie dawal rady przez alternator - o ile mi wiadomo jest on bowiem napedzany z walu korbowego , ktorym kreci rozrusznik ... skoro juz odpieliscie alternator to sprobuj teraz uruchomic z rozrusznika ...

massive0
 Wysłana - 21 październik 2008 13:04      [zgłoszenie naruszenia]

po odlaczeniu alternatora rozrusznik krecil jak wczesniej "w zwolnionym tempie/.

a co z tymi tarczami, bebnami etc

Ygor
 Wysłana - 21 październik 2008 13:09      [zgłoszenie naruszenia]

chyba najlepiej rozebrac i zobaczyc w jakim sa stanie ...

massive0
 Wysłana - 21 październik 2008 17:12      [zgłoszenie naruszenia]

czyli fakt, ze auto stalo rok oraz to obcieranie nie sa bezwzglednym wskazaniem do wymiany tych czesci?bo tak twierdzi moj mechanik

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

rozrusznik matiz

Strony: 1 2

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL