FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 22091 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Car Audio
samodzielna budowa Skrzyni basowej do auta 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "samodzielna budowa Skrzyni basowej do auta"   

rysiu_89
 Wysłana - 2 marzec 2008 20:41        | zgłoś naruszenie regulaminu

witam

chciałbym zbudować sobie skrzynie basową do auta, z racji tego że nie mam zbyt dużych środków finansowych chciałbym kupić sam głośnik na allegro( myslalem o jakimś używanym głośniku 300 mm ale musi byc markowy i oczywisci sprawdzony sprzedawca to podstawa) materiał do budowy skrzyni mam tzn. bardzo mocne płyty(nie pamietam jak sie nazywa ten material ale nie mam siły go sam połamac) płyty maja grubość jakies 20mm wiec powinno wystarczyc, mam do dyspozycji sprzęt(przecinarki, wyrzynarki itp) no i oczywiscie mam zapał i smykalke majsterkowicza hehe

podstawowe pytanie brzmi: jesli juz kupie głosnik to skad mam wziać info jaka pojemnośc powinna miec skrzynia basowa(ile litrow) jakiej srednicy zrobic wyloty i czym wygłuszyc ja od wewnatrz).

narazie powoli bym budował suba ktory na poczatku mialby byc podpiety tylko pod radio sony 4X 50(nominalnie nie pamietam ale poszukam) a tak za miesiac dwa kupilbym jakis wzmacniacz odpowiedni

sprzet ma byc do vectry A 93 rok w sedanie.

słucham techno i dobry HH z basikiem. lubie gruby poterzny bas

czekam na pomoc. w razie postepu prac wklejalbym na bierząco fotki

zaborek
No Risk, No Fun
 Wysłana - 2 marzec 2008 20:47      [zgłoszenie naruszenia]

narazie powoli bym budował suba ktory na poczatku mialby byc podpiety tylko pod radio sony 4X 50 to

nawet nie zobaczysz ruchu membrany czyli zbieraj na wzmaka

"As far back as I can remember, I've always wanted to be a gangster." -- Henry Hill, Brooklyn, N.Y. 1955.

rysiu_89
 Wysłana - 2 marzec 2008 21:04      [zgłoszenie naruszenia]

moze troche zle sie wyrazilem. narazie chce zbudowac sobie skrzynie basowa moze nie bedzie od razu szla do auta bez wzmaka, moze pograc w domu pod domowym wzmacniaczem a puzniej isc do auta. ja chce narazie robic skrzynie bo bede mial czas a wzmacniacz puzniej. zrozumcie i przyjmijcie moj plan dzialania wiec poradzcie cos. jaka marka glosnika i jaka najlepiej pojemnosc obudowy do niego

zaborek
No Risk, No Fun
 Wysłana - 2 marzec 2008 21:09      [zgłoszenie naruszenia]

z jednej strony techno, z drugiej hiphop, podejzewam ze oczekujesz na glosnik 30cm w bass reflexie z 40l

"As far back as I can remember, I've always wanted to be a gangster." -- Henry Hill, Brooklyn, N.Y. 1955.

rysiu_89
 Wysłana - 2 marzec 2008 21:47      [zgłoszenie naruszenia]

serekkox
PZAA
 Wysłana - 3 marzec 2008 13:14      [zgłoszenie naruszenia]

Objetosc obudowy pod konkretny glosnik liczy sie na podstawie jego parametrow Thiele Smalla. Powinny byc one dolaczone do glosnika.

Wiecej info tutaj [moto.ifd.pl/Oblicz_obudowe_dla_swojego_g%C5%82o%C5%9Bnika-t28.html]

Te glosniki ktore podales nie beda odpowiadac Twoim preferencjom muzycznym.

Sony daruj sobie odrazu

Osobiscie wybralbym obudowe zamknieta. Bedzie mniejsze uderzenie przy hh ale nie bedzie obawy ze zamuli przy techno.

Podaj kwote jaka mozesz przeznaczyc na suba. I jakim wzmacniaczem dysponujesz.

W polskich warunkach, posiadanie mocnego, sztywno zestrojonego auta z napędem na tył to przejaw sadomasochizmu

Znawca -

zaborek
No Risk, No Fun
 Wysłana - 3 marzec 2008 13:34     
 Usunięta przez zaborek za naruszenie Pkt1 regulaminu forum.
[zgłoszenie naruszenia]

rysiu_89
 Wysłana - 3 marzec 2008 17:18      [zgłoszenie naruszenia]

jesli chodzi w wzmacniacz planowalem zakup takiego: [http://www.allegro.pl/item321361297_blaupunkt_gta_2100_uzywany.html]

teraz prosze o info jaka marka glosnika by mi pasowala. na glosnik planuje przeznaczyc do 250 zl(jestem uczniem szkoly sredniej i kupuje sprzet za wlasne pieniadze takl jak i auto)

myslalem nagd kupnem uzywanego glosnika(lepiej uzywany a dobrej klasy niz nowe badziewie)

co polecacie??

hehe skrzynie na dwa glosniki 300mmm mam za darmo jak cos od kumpla ale pod to juz by trzeba lepszeo wzmacniacza. co pelecicie z allegro(chodzi o glosnik)??

serekkox
PZAA
 Wysłana - 3 marzec 2008 23:50      [zgłoszenie naruszenia]

Nie wazne ze masz jakas tam skrzynie. Skrzynie projektuje sie pod konkretny glosnik.

Subik:
[http://www.allegro.pl/item316387239_magnat_xpress_10_potega_basu_pol_gw_hurt_k_ce.html]
Nie jest to hi-end ale za te pieniadze juz gra a nie pierdzi Na poczatek zabawy z Car Audio wystarczy.

Wzmacniacz wes ten:
[http://www.allegro.pl/item321397584_xetec_vector_v_150_2_stan_idealny_.html]

Jest duzo lepszy jakosciowo niz blaupunkt.

Napisz do tego sprzedawcy zeby zrobil Ci skrzynie zamknieta 25 litrow.
[http://www.allegro.pl/item316077935_skrzynia_tuba_zabudowa_pod_dowolny_wymiar_wycena.html]

W polskich warunkach, posiadanie mocnego, sztywno zestrojonego auta z napędem na tył to przejaw sadomasochizmu

Znawca -

rysiu_89
 Wysłana - 4 marzec 2008 15:53      [zgłoszenie naruszenia]

hmm... czy głosnik 250mm i 150W w nominale wystarczy??

vectra ma dosc duzy bagaznik myslalem op uzywanym glosniku 300 mm do 250 zl cena.

a co do obudowy to nie wyjdzie mi taniej jak samemu ja zbuduje majac wlasny material za darmo??

serekkox
PZAA
 Wysłana - 4 marzec 2008 17:06      [zgłoszenie naruszenia]

Doradzilem Ci poprostu glosnikow ktory bedzie gral a nie robil halas nie prezentujac soba zadnej jakosci. Jezeli 25 cm wydaje Ci sie za malo to przy Twoim funduszu kup pierwsza lepsza "tube" ale ja za to nie odpowiadam.

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 6 stron.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

samodzielna budowa Skrzyni basowej do auta

Strony: 1 2 3 4 5 6

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL