FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 550 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Problemy z samochodem
spadek temperatury silnika podczas jazdy 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "spadek temperatury silnika podczas jazdy"   

bioly89
 Wysłana - 20 grudzień 2009 21:25        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam, mam następujący problem w Fiacie Bravo. Podczas jazdy spada temperatura silnika, a także nie dmucha ciepłym powietrzem. Kiedy sie zatrzymam(nie wyłączając silnika) temperatura silnika wzrasta i osiąga poziom optymalny. Ogrzewanie również zaczyna działać. Po ponownym ruszeniu temperatura znów spada. Ma ktoś może jakiś pomysł co to może byc? Wszystkie płyny są wporządku, nic nie ubywa.
Z góry dziękuje

rejent2
 Wysłana - 20 grudzień 2009 21:32      [zgłoszenie naruszenia]

jezeli jedziesz to oczywiste ze temperatura będzie niższa od tej podczas postoju bo podczas jazdy zimne powietrze chłodzi. a jakie są te temperatury? myśle że w te mrozy temperatura 70 stopni będzie dobra no i też temperatura spada od włączonej dmuchawy

bioly89
 Wysłana - 20 grudzień 2009 21:40      [zgłoszenie naruszenia]

Problem w tym, że kiedy jade wskaznik temperatury spada do minimum(cold) a z dmuchawy nie wydostaje sie już ciepłe tylko chłodne powietrze. Po całkowitym wyłączeniu dmuchawy i przekreceniu na zimne powietrze wskaźnik czasem podniesie sie o 2mm ale dalej wskazuje COLD

rejent2
 Wysłana - 20 grudzień 2009 22:02      [zgłoszenie naruszenia]

ale temperatura na postoju mówisz że jest w normie to może musiał byś zasłonić chłodnice ale osobiście nie jestem za takimi praktykami.

rejent2
 Wysłana - 20 grudzień 2009 22:04      [zgłoszenie naruszenia]

mogł byś jeszcze sprawdzić termostat czy sie zamyka

Ygor
 Wysłana - 21 grudzień 2009 08:55      [zgłoszenie naruszenia]

na bank masz zwalony termostat - jest wiecznie otwarty przez co woda z ukladu chlodzenia caly czas przeplywa przez chlodnice - dlatego tez kiedy jedziesz i mrozne powietrze przenika caly czas chlodnice - wowczas temperatura plynu zbliza sie do temp powietrza na zewnatrz , kiedy stoisz powietrze przez chlodnice nie przeplywa i plyn moze sie zagrzac. zasloniecie chlodnicy troszke pewnie by pomoglo , ale ja jestem przekonany ze trzeba wymienic termostat , objawy powinny zniknac

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 21 grudzień 2009 09:30      [zgłoszenie naruszenia]

Mam to samo, jak wyżej zwalony termostat

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

bioly89
 Wysłana - 23 grudzień 2009 11:27      [zgłoszenie naruszenia]

dziekuje wszystkim za pomoc, faktycznie termostat był ciągle otwarty, po jego wymianie wszystko działa tak jak powinno

funfel34
 Wysłana - 3 styczeń 2010 17:59       [zgłoszenie naruszenia]

Na bank termostat nie szukaj innych przyczyn ja to przerabiałem pewnie ci więcej pali NO nie. Dobry termostat to wydatek ok.40zeta a ogrzewanie w zimie przy-20 się przydaje.Dorażnie zanim go wymienisz to zasłoń chłodnice. Pozdrawiam

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

spadek temperatury silnika podczas jazdy

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL