FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 455 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Problemy z samochodem
układ hamlucowy... dziwny przypadek 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "układ hamlucowy... dziwny przypadek"   

eryk007
 Wysłana - 25 kwiecień 2009 13:05        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam
Mam problem z układem hamulcowym w moim autku Skodzie forman 1994r
A mianowicie pierwsza usterką było to ze hamulce piszczały i w pewnym momencie przestały działać(ale tylko na chwile) i grzały się z tyłu felgi okrutnie czuc było spalenizne ale problem został rozwiązany, dzięki wymianie klocków z przodu oraz hmm dokręcenia łożyska z tyłu.

Po 2 tygodniach od naprawy pojawił się kolejny problem wczoraj wracając z pracy samochód sam zatrzymał mi się z piskiem opon. skierowałem go na pobocze zgasiłem odpaliłem ruszył bez problemu ale 4km dalej znowu zaczął piszczeć zahamował mi na zakręcie i mnie obróciło bokiem.
Jeszcze raz spokojnie ruszyłem i wszystko już było w normie wróciłem do domu i poszedłem jeszcze go testować na bocznych drogach i co zauważyłem: hamulce znowu trochę piszczą, pedał hamulca łapie opór na rożnych wysokościach a na poczatku jak wciskam go słychać jakby coś zasysał,przy hamowaniu ściąga mnie maksymalnie do prawej i z tyłu prawy hamulec chyba nie łapie bo po kilku awaryjnych kołpaki tylko w nim były zimne a w pozostałych 3 kołach cieple.
Proszę o pomoc w namierzeniu usterki

Zmieniony przez - eryk007 w dniu 2009-04-25 13:10:52

Ygor
 Wysłana - 27 kwiecień 2009 16:11      [zgłoszenie naruszenia]

a plyn hamulcowy ? moze zapwietrzone hamulce , a moze wody naciagnal - wymieniales kiedys ?

zaborek
No Risk, No Fun
 Wysłana - 27 kwiecień 2009 16:12      [zgłoszenie naruszenia]

j.w

bo jakby sam tył Ci sie blokował to regulator siły hamowania może skorodował

"As far back as I can remember, I've always wanted to be a gangster." -- Henry Hill, Brooklyn, N.Y. 1955.

eryk007
 Wysłana - 27 kwiecień 2009 23:02      [zgłoszenie naruszenia]

Płyn jest co do zapowietrzenia nie wiem byc moze jest zapowietrzony ten samochód stał nie używany i nie garażowany prawie rok czasu wiec mogło coś tam skorodować albo się zapiec.

Ygor
 Wysłana - 28 kwiecień 2009 07:48      [zgłoszenie naruszenia]

no wlasnie , plyn hamucowy jest bardzo higroskopiny - wsiaka wode , dlatego co jakis czas trzeba go wymienic - jezeli "nasiaknie" woda , podczas hamowania i nagrzania moga tworzyc sie tzw korki parowe, ktore moga powodowac dziwne zachowanie hamulca ... ja bym wymienil plyn , zajrzal do tylnich hamulcy i je dokladnie przeczyscil (odpowiednie srodki sa do tego) wydaje mi sie ze to powinno pomoc ...

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 28 kwiecień 2009 07:56      [zgłoszenie naruszenia]

Dziwne bardzo jest to, że same sie hamulce zalączają, skoro tak się dzieje to musi być awaria pompy hamulcowej, otwór kompensacyjny w niej moze być zatkany i to przez to albo jest za mały odstę pomiedzy popychaczem a tłokiem pompy hamulcowej i sam tego nie rozkminisz raczej, musisz gdzieś z tym jechać

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

FARINELLI
 Wysłana - 29 kwiecień 2009 18:33       [zgłoszenie naruszenia]

stawiam na rozpieraki w tylnych bebnach. w formance nie bylo tarcz na tyle. wymień rozpierak, wyczysc bebny bo zapewnie przez długi czas nikt tam nic nie robił, odczysć nagar, podczas wymiany będziesz musiał wymienic i odpowietrzyć płyn ham. i tyle

sprzedam nowe amortyzatory tył Monroe Renault 19, Toyota Corolla, Ford Festiva/Mazda 121-przód, Sachs-BmwE24/E

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

układ hamlucowy... dziwny przypadek

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL