| Autor |
"vw passat 1.8T 150km chip tuning silnika na ile sie da ?" |
|
|
dooggy7
|
|
Wysłana - 24 maj 2009 10:28 | zgłoś naruszenie regulaminu
witam j.w w temacie silnik na turbinie 1.8t ma 150 koni fabrycznie i zastanawiam sie na ile pojdzie go podciagnac bo 180 wiem ze na pewno ale czy wiecej ?? spotkal sie ktos z tym albo wie ktos cos na ten temat? bo ponac nawet 220 mozna tylko wtedy jakies zmiany mechaniczne muszy byc pewnie
| |
|
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
Robiąc sam chiptunig, czyli w łatwy sposób wyciśniesz 30-40KM więcej czyli wejdziesz na 180-190KM.
Przy jakichś modyfikacjach silnika typu zmiana turbiny, softu, wtryskiwaczy, dolotu wyciśniesz te 220-240KM.
A ekstremalnie robiąc gruba robotę niektórzy wyciskają ztego motorku i 400KM.
|
|
dooggy7
|
|
zmiana turbiny hmm no tak ale na jaka ?? zeby nie bylo przerobek zbyt duzych ,, wtryskiwaczy to raczej nie bo ciezka sprawa.. a dolotu to moze cos dokladniej o tym napiszesz mi , no i ile spalanie wyzsze bedzie przy spokojnej i przy ostrejj... no i jak to wszystko bedzie tolerowal silnik i skrzynia |
 |
|
|
|
rejent2
|
|
Napewno spalanie wzrośnie bo większa moc prowokuje :P silnik i skrzynia według mnie będzie żuzywać się szybciej więc wytrzyma mniej niż przed chipem ale jak to będzie pewnie zależy od każdego auta z osobna |
 |
|
|
|
zaborek
|
|
No Risk, No Fun
|
|
|
|
|
booe
|
|
nie ma sensu tego paska robic na wiecej niz 180ps
|
 |
|
|
|
dooggy7
|
|
mnie sie tez tak wydaje 180 to takie optimum rozsadne bo jak wiecej to moze sporo wiecej palic i sprzegla silnik wszystko dostaje :)
Zmieniony przez - dooggy7 w dniu 2009-06-05 21:28:02 |
 |
|
|
|
Yelooon
|
|
pojdzie go podciagnac bo 180 wiem ze na pewno
na dobrym czipie i przy dobrych wiatrach owszem...
ponac nawet 220 mozna
ponoć można, a można nawet i więcej...
tylko wtedy jakies zmiany mechaniczne muszy byc pewnie
pewnie... pewnie tak, każda modyfikacja wychodząca ponad czipa to już tylko grzebanie w silniku, chyba że jesteś wyznawcą sprawdzonej teorii "samym silnikiem samochód nie jeździ" to wtedy prójesz fure i redukujesz mase, dobre lacie i inne mody które wpływają na osiągi. a głęboko rozkminiając przy sercu szybko sie kapniesz że jedno ciągnie za sobą drugie. a jak wreszcie pęknie chociażby te 220KM to co... na pewno to nie koniec- trzeba będzie to jakoś wychamować i zainwestować w porządne heble i trzeba będzie to opanować- tutaj sie kłania dobry zawias... i jeszcze wiele wiele innych ale to jak zaczniesz już coś działać. a tuning to nie tania zabawa...
pozdro
Zmieniony przez - Yelooon w dniu 2009-06-06 23:44:32
|
|
emate
|
|
|