| Autor |
"woda w chlodnicy" |
|
|
bytomix
|
|
Wysłana - 27 październik 2008 11:46 | zgłoś naruszenie regulaminu
siema
chce zamienic wode w chlodnicy na plyn chlodzacy w samochodzie renault scenic 2000r zabardzo niewiem jak sie zata wziasc moze ktos pomoze
pozatym czym sie roznia kolory plynow chlodzacych -rozowy od zielonego? ew jaki lepiej kupic
poz
| |
|
 |
|
|
|
Ygor
|
|
kolory - hmmm niektorzy twierdza ze nie wolno mieszac plynow chlodzacych roznych kolorow bo moga sie zagotowac zapienic czy cus - sam nie sprawdzalem bo wyszedlem z zalozenia ze skoro banka kosztuje<50 to lepiej wymienic calosc i miec spokoj ... co do wymiany rzecz jest prosta - na dole chlodnicy powinienes miec taki zaworek ktory sie odkreca spuszczajac wode z chlodnicy (najlepiej spuszczac przy otwartym termmostacie (nagrzawny silnik) i ogrzewaniu ustawionym na cieplo - tylko uwazaj zeby sie poparzyc oczywiscie. Auto powinno miec tez srube spustowa w bloku , ale w bloku nie jest tego znowu tak duzo wiec ja osobiscie odpuscilem - zlalem stary , nalalem wody , pogrzalem silnik zeby sie wszystko ladnie wyplukalo zlalem wode wlalem plyn i tyle. pamietaj o wyplukaniu i napelnieniu plynem zbiorniczka wyrownawczego , no i cozywiscie przed wlaniem nowego plynu zakrecasz zaworek. powodzenia
p.s. sam wlalem dynagel ilestamtysiecy - slyszalem dobre opinie - plyn jak to plyn nie zamarza wiec jest ok
Zmieniony przez - Ygor w dniu 2008-10-27 12:03:19 |
 |
|
|
|
bytomix
|
|
czyli najpierw wlaczyc silnik,lub ewentualnie po jakiejs podrozy,rozgrzac go,wylaczyc silnik,wlaczyc ogrzewanie,spuscic wode,nalac nowej wody wlaczyc silnik-zeby sie przeplukalo,wylaczyc silnik spuscic wode zalac plyn?
zbiornik wyrownawczy to ten na przedzie maski?do ktorego sie wlewa plyn do chlodnicy?
acha noi co z tym blokiem? piszesz ze odpusciles -ale co?
sory za moja niewiedze i glupie pytania,ale nierobilem tego jeszcze.
z gory dziex |
 |
|
|
|
Ygor
|
|
wiec tak - wg mnie dobrze zeby byl rozgrzany i ogrzewanie wlaczone - wtedy termostat otwarty i woda z nagrzewnicy tez wyplynie... przy plukaniu ajk wlejesz wode rozgrzewa sie silnik znowu zeby sie drugi obieg zalaczyl i calosc w miare przeplukala. co do bloku silnika - oprocz chlodnicy i zbiorniczka w bloku zostanie ci jakas ilosc starego plynu (przy otwartym termostacie z bloku chyba tez powinno splynac ale nie jestem pewien) - aby sie go pozbyc w bloku silnika jest sruba spustowa ktora pozzwala na spuszczenie plynu z bloku - ja wtedy nie wiedzialem gdzie jest i kanalu nie mialem wiec zamiast tego przeplukalem calosc i tyle. ja tez robilem w zeszlym roku to pierwszy raz i wyszlo bez problemu - czynnosc prosta wiec wato zaoszczedzic te kilkadziesiat zlotych i robic cos samemu a na zime zawsze bezpieczniej |
 |
|
|
|
zaborek
|
|
No Risk, No Fun
|
|
nie poparz sie tylko
|
|
bytomix
|
|
wielkie dzieki panowie
pozdrawiam |
 |
|
|
|
FARINELLI
|
|
płyn zależy czy chłodnice masz aluminiową czy są elementy miedzi ?to jest różnica zielony czy czerwony. uniwersalny płyn do wszystkich chłodnic jak radzą koledzy Dynagel
|
|
bytomix
|
|
tzn niewiem jaka mam chlodnice
renault scenic 2000r
mieszkam w szkocji wiec niebardzo moge dostac taki plyn |
 |
|
|
|
FARINELLI
|
|
nie napisałeś jaki silnik benzyna itp ale przesylam Ci link do strony.
kliknij na niebieskie numerki w tabeli jeśli przy mim jest pojemnosc i oznaczenie silnika(masz je w dokumentach, ale nie dowodzie rej) i widzisz po prawo oprócz wymiarów z jakiego materiału jest wykonana.
[http://www.e-chlodnice.com.pl/index.php?page=Browser&product_type=1&make=8&model=1306]
Ale stawiam na aluminium na 99.99%. Skorzystaj z płynu marki STP, PRESTONE, na wyspach powinny byc w każdej stacji paliw/markecie
|
|
FARINELLI
|
|
tylko przy zakupie płynu zaznacz że do aluminium
|
|
bytomix
|
|
FARINELLI wielkie dzieki