FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 346 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Problemy z samochodem
zwiększone spalanie na różnych stacjach... 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "zwiększone spalanie na różnych stacjach..."   

Tedzikooo
 Wysłana - 13 marzec 2011 18:20        | zgłoś naruszenie regulaminu

witajcie
problem dotyczy tego że moje auto nissan primera silnik 1.8 benzyna zaczął więcej palić. Za 50 zł robię 70-80 km. Najciekawsze z tego wszystkeigo jest to że najmniej km zrobię kiedy tankuje na stacji Orlen albo Bp. Na innej jakies "Aran" potrafię o 30-40 km zrobić więcej km. Odcinki pokonuje praktycznie takie same czyli 60% miasto 40% trasa, jeżdżę normalnie bez szaleństw. Byłem na kompie ,nie było błędów. Sondy i przeplywomierz pracowały podręcznikowo. Sytuacja ma miejsce już od 2 miesięcy więc pogoda nie ma na to wpływu. Wszystko jest jakby spowodowane jakością paliwa ale przeciez Orlen i Bp to dobre stacje, wczesniej tez u nich tankowałem wprawdzie robiłem ponad 100 km za te 50 zł ale nie 70-80 km jak teraz...Może ktoś ma jakies pomysły ?
Pachnie mi tu chszczonym paliwem tylko inni kierowcy tych stacji tego nei zauważają...a ja mam problem .
Nasuwa mi się jeszcze na mysl jedna dziwna rzecz a mianowicie miałem niedoładowany akumulator więc postanowiłem wyjąć i doładować na 24h. Przez taką sytuację auto resetuje się.
Zaraz po tym zatankowałem na tej stacji "Aran". Do głowy przychodzi mi takei coś ze system ECU mógł zapamiętac dawke z tej stacji i auto najlepiej najoszczedniej spala paliwo ale to jest tylko gdybanie...

Ygor
 Wysłana - 13 marzec 2011 18:31      [zgłoszenie naruszenia]

po pierwsze jesli tankujesz auto za 50 pln to dokladnosc jest praktycznie żadna , po drugie auto powinno sie tankowac do pelna a nie jezdzic ciagle na resztkach , moze byc chcrzczone paliwo , moze dystrybutor oszukiwac (choc niby sa plombowane) ... jezeli chodzi o orlen to ja wiem na pewno tylko tyle ze zdzieraja za paliwo , a kolezanka tutaj z forum ,zatankowala u nich diesla i zamarzly jej wtryski ... za kazdym razem jezdzisz inaczej , sa inne warunki i to trzeba wziac pod uwage , a tak jak mowilem tankujac po 10 litrow nie mozesz policzyc spalania

Tedzikooo
 Wysłana - 13 marzec 2011 18:38      [zgłoszenie naruszenia]

właśnie że moge, bo ewidetnie widze że wskazówka opada jak po.j.e.bana kiedy zatankuje na orlenie albo bp. kiedy tylko zaswieci mi sie rezerwa jadę od razu na cepek i leje te 9,5-10,5l . Prowadzę dokładne obliczenia wiec napewno coś tu jest nei halo...wczesniej tak jak wspomniałem tez lałem u nich i nie robiłem aż tak krótkich km...

przykład:
bp zalałem 10,5 l -przejechałem 78 km
"aran" zalałem 9,9 l-przejchane 125 km

Zmieniony przez - Tedzikooo w dniu 2011-03-13 18:40:23

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 14 marzec 2011 08:09      [zgłoszenie naruszenia]

No to tankuj na takich stacjach na których Twój samochód pali najmniej - simple

Ja jakoś póki co nie zauwazyłem jakis różnic drastycznych w spalaniu po tankowaniu na różnych stacjach chociaż 90% paliwa leje na BP

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

Thomy
 Wysłana - 3 kwiecień 2011 19:46      [zgłoszenie naruszenia]

Na takich stacjach jak Orlen czy BP nie chrzczą paliwa bo po co to są stacje firmowe a dystrybutory wydają w normie bo są legalizowane więc twój pomiar pozostawia wiele do życzenia

Tedzikooo
 Wysłana - 3 kwiecień 2011 20:05      [zgłoszenie naruszenia]

idz p.ie.r.dolisz
chrzczą czy nie chrzczą jeden c.h.uj, auto zapamietało jakies ustawienai ECU i teraz komputer kiedy dostaje paliwo od tych stacji pobiera zwiększone dawki. Stało to się pewnie po tym jak zresetowałem auto poprzez odpięcie aku na 24h. To jest tak po.j.ebana sprawwa jak macica żółwia...

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 4 kwiecień 2011 07:47      [zgłoszenie naruszenia]

O Thomy, mistrz wykresów

Co tam słychać, dawno Ciebie tu nie było

Sorry za offtopa

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

Ygor
 Wysłana - 4 kwiecień 2011 12:48      [zgłoszenie naruszenia]

z tym ECU to mi sie wydaje przesadzone - gdyby tak bylo to ludziom by ciagle auta wariowaly , poza tym sonda lambda jest od kontrolowania mieszanki - jezeli jest sprawna to powinna na bierząco (z grubsza) kontrolowac sytuacje a komputer na tej podstawie pode3jmuje decyzje czy dolac czy odlac ...

a z tym niechrzszczeniem na sieciowych stacjach ... coz nie wiemy i nie dowiemy sie raczej , ale nie sadze zeby tam procederu nie bylo ...

Zmieniony przez - Ygor w dniu 2011-04-04 12:49:08

Thomy
 Wysłana - 4 kwiecień 2011 23:13      [zgłoszenie naruszenia]

hej Alibabus u mnie oki miło że o mnie pamiętasz, ostatnio troszkę porobiłem przy moim czinkusiu ale o tym napisze posta pozdro

greku_806
Doctor RR
 Wysłana - 5 kwiecień 2011 19:09      [zgłoszenie naruszenia]

ostatnio widzialem jak wyglada paliwo z orelnu, nigdy wicej tam nie zatankuje

Live to Ride
Ride to Live ©®

Thomy
 Wysłana - 5 kwiecień 2011 21:22      [zgłoszenie naruszenia]

Greku gdzie widziałeś? i pochwal się jak wygląda?

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

zwiększone spalanie na różnych stacjach...

Strony: 1 2

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL